Deze stelling leidt regelmatig tot verontwaardiging, fronsende voorhoofden en opgetrokken wenkbrauwen. Enige toelichting leidt tot bewustwording waarom eer- dere pogingen om blijvend te veranderen niet succesvol waren. Frustratie maakt plaats voor een glimlach en enthousiasme.
onbewust associëren met gebeurtenissen die we ooit als levensbedreigend hebben ervaren. Zolang gedrags- patronen een doel dienen, is er niets aan de hand. Sterker, dan valt het niet eens op dat het een gedrags- patroon is. Dit komt omdat het gedrag dan logisch is in relatie tot situatie en doelen. Het gaat pas opvallen wan- neer het geen doel meer dient. Dan is ons gedrag on- logisch. Bekende voorbeelden hiervan zijn chronische overbelasting, burn-out, de pleaser die maar niet voor zichzelf opkomt, de betweter die nooit luistert etc. Sa- menvattend kan je stellen dat gedrag inzetten dat niet in lijn is met je gedragspatronen onherroepelijk leidt tot het voelen van oud zeer met bijbehorende stressreactie en levensbedreiging. Dit is de reden waarom (ook slimme) mensen zich onlogisch kunnen blijven gedra- gen terwijl ze wel snappen wat beter zou zijn. Emotie is nu eenmaal sterker dan ratio. Op een diep niveau gaat het over overleven.
hoob-methode®: omdat emotie sterker is dan ratio
Mensen kunnen ernstig lijden onder de inzet van gedragspatronen die geen doel dienen. Met gedrags- patronen, gedrag dat herhaaldelijk wordt ingezet in vergelijkbare situaties, wordt z.g. oud zeer onderdrukt. Ieder mens doet dit. Ieder mens onderdrukt onbewust oud zeer met gedragspatronen en bijbehorende opvattingen en overtuigingen. Dit komt omdat we dit onbewust associëren met gebeurtenissen die we ooit als levensbedreigend hebben ervaren. Zolang gedrags- patronen een doel dienen, is er niets aan de hand. Sterker, dan valt het niet eens op dat het een gedrags- patroon is. Dit komt omdat het gedrag dan logisch is in relatie tot situatie en doelen. Het gaat pas opvallen wan- neer het geen doel meer dient. Dan is ons gedrag on- logisch. Bekende voorbeelden hiervan zijn chronische overbelasting, burn-out, de pleaser die maar niet voor zichzelf opkomt, de betweter die nooit luistert etc. Sa- menvattend kan je stellen dat gedrag inzetten dat niet in lijn is met je gedragspatronen onherroepelijk leidt tot het voelen van oud zeer met bijbehorende stressreactie en levensbedreiging. Dit is de reden waarom (ook slimme) mensen zich onlogisch kunnen blijven gedra- gen terwijl ze wel snappen wat beter zou zijn. Emotie is nu eenmaal sterker dan ratio. Op een diep niveau gaat het over overleven.
Doorbreken van gedragspatronen, aanleren nieuw gedrag.
Problemen zijn pas oplosbaar wanneer ze er mogen zijn. Familieopstellers zien dit als een belangrijke sys- teemwet. Door het onderdrukken van oud zeer maken we onszelf (onbewust) wijs dat deze pijnen er niet mogen zijn. Zie hier de uitdaging. Een voorwaarde om gedragspatronen te kunnen doorbreken is dat we ons oude zeer gaan durven voelen. Dat het mag bestaan. En ja, dat voelt tijdelijk behoorlijk rot. Maar het durven voelen ervan opent EN de weg naar het stoppen met een gedragspatroon dat geen doel dient EN maakt het succesvol aanleren en inzetten van nieuw en ander gedrag mogelijk. De hoob-methode® is speciaal ontwikkeld om cultuur- en gedragsverandering mogelijk te maken in geval van harde gedragspatronen. Een belangrijke stap hierbij is het kleiner maken van oud zeer. Het blijvend bewust kunnen stoppen met gedragspatronen die geen doel dienen en het succesvol kunnen beschikken over meerdere type gedragingen levert een grote bijdrage aan ons gevoel van welzijn en geluk en het ervaren van gezonde stressniveaus. Het levert een grote bijdrage aan succes- vol persoonlijk en zakelijk functioneren. En daarom: